Wat is het?
Als de ruimte tussen de linker en rechterhelft van je rechte buikspieren groter is dan normaal spreek je van een rectus diastase.
Maar wat is normaal?
Belangrijk om te weten is dat een diastase tijdens en na je zwangerschap een normaal verschijnsel is. In een studie is aangetoond dat 100% van de vrouwen bij 35 weken zwangerschap een diastase heeft. Bij 40% van hen was dit 6 maanden na de bevalling nog steeds het geval. (1)
Tot voorkort werd gezegd dat wanneer er meer dan 2 vingers ruimte tussen je rechte buikspieren bevindt, is er sprake van een diastase. Maar onderzoeken hebben aangetoond dat dit achterhaald is.
Er is sprake van een diastase wanneer de afstand groter is dan 7 mm thv het xyphoid en/of 13 mm 3cm boven de navel. Of 8 mm onder de navel. Daarnaast is meer de diepte van de diastase van belang. Dit alles kan gemeten worden bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut.
Zij kunnen je ook helpen om klachten te voorkomen en/of verminderen.
Hoe ontstaat een diastase?
Een diastase ontstaat wanneer de druk op of trek aan de rechte buikspieren groter is dan het weefsel daartussen kan hebben. Soms is de druk van binnenuit te groot (buikdruk). Soms is het weefsel te slap. Vaak gaat het om een combinatie van beide.
Tijdens de zwangerschap, neemt én de druk toe door het groeiende kindje én neemt onder invloed van hormonen de stevigheid van het weefsel wat af. Een diastase in de laatste weken van de zwangerschap en in de periode daarna is dan ook volkomen normaal en zelfsnoodzakelijk om je buik te kunnen laten groeien.
Bij 60% van de moeders is hun diastase 6 maanden na de bevalling vanzelf weer gesloten. Bij de rest duurt dit langer en verdient dit extra aandacht.
Oorzaken
Niet alleen zwangerschap kan een diastase veroorzaken. Ook fors overgewicht of vaak en veel buikdruk maken (bv. zware krachttraining doen met een inadequate techniek, een blaasinstrument bespelen of veel hoesten bij COPD) kunnen leiden tot diastase. Tot slot bestaan er uiteraard ook gewoon verschillen tussen mensen in anatomie en wordt de één eenvoudigweg met meer ruimte tussen de buikspieren geboren dan de ander.
Diastases komen dus ook zonder zwangerschap voor en geven soms klachten, maar dit hoeft zéker niet altijd het geval te zijn.
Klachten
Een diastase op zichzelf is niet erg. De klachten die we in de praktijk vaak zien bij mensen met een diastase kunnen echter wel erg vervelend zijn. Zo kan er sprake zijn van:
Wanneer wat te doen?
Wij doen een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek doen om per individu de trainings- en behandelbare grootheden vast te stellen.
Op deze manier zul je zeer specifiek getraind worden en later weer je eigen activiteiten en eventuele sporten kunnen hervatten.
Bekkenfysiotherapie Dorst - Oosterhout heeft samen met Bekkenfysiotherapie ProPelvic (Hank) Diastase Netwerk Brabant opgezet.
Wij participeren samen met het landelijke netwerk. Hebben overleg en handelen volgens de nieuwste inzichten. Wij zijn van mening dat het belangrijk is een diastase niet plaatselijk te onderzoeken, maar als geheel te onderzoeken en behandelen.
We doen daarom een uitgebreide bekkenfysiotherapeutische intake en onderzoek. De bekkenbodem compenseert vaak indien er zwakte is aan de buik.
We maken gebruik indien nodig gebruik van echo om alles in kaart te brengen. En wanneer alles in balans is is het zaak om op de juiste manier te trainen, zodat jouw lijf weer in balans komt en blijft.