6 weken na de bevalling

 

Je mag rustig opbouwen met je uithoudingsvermogen, de kracht en de coordinatie van de buik en bekkenregio. Let hierbij op het volgende:

  • Nog geen springbelasting voor je bekkenbodem (dus ook niet harlopen). 
  • De treksterkte van het bindweefsel is nog steeds minder dan 50% van de oorspronkelijke waarde. Door dit wel te doen riskeer je overbelasting en verminderd herstel in het bekkenbodemgebied. 
  • Er mag na trainen alleen sprake zijn van spierpijn. 
  • Start met trainen onder begeleiding van een docent die ervaring heeft met vrouwen in de periode na de zwangerschap en bevalling (bv zwangerfit of mamafit docent).
  • Borstvoeding? Dit vraagt op zich al veel energie. Houdt hier rekening mee.  

 

Klachten 6 weken na de bevalling

Bekkenbodemproblemen zoals urine incontinentie en/ of ongewild ontlastingsverlies op latere leeftijd zijn vaak een gevolg van onbehandelde problemen tijdens of net na de bevalling. Vroegtijdig signaleren en behandelen kan dit voorkomen. 

Maar wat is “normaal” na een bevalling? Moet je 6 weken na de bevalling alles kunnen? Vaak weten we niet wat normaal is na een bevalling. En daarnaast spreek je er ook nog eens niet met iedereen over.

 

Het is niet waar dat allerlei klachten erbij horen. 6 weken na de bevalling hoor je “eigenlijk” geen bekken(bodem)klachten meer te hebben. Schrik niet..Want de meeste vrouwen hebben na 6 weken klachten. Alleen uit onderzoek is gebleken dat de meeste vrouwen blijven lopen met deze klachten. Met uiteindelijke soms na jaren verergering van.

Het belang van vroegtijdig behandelen is gebleken. 

Blijf dus niet lopen!