Lastig voelen
Na een bevalling is het voelen van je bekkenbodemspieren vaak extra moeilijk omdat deze spieren tijdens de bevalling op rek zijn gekomen en deze nog moeten herstellen.
De bekkenbodem bestaat uit spieren die zich binnen in je bekken bevindt en waar je niet zomaar naar kunt kijken. Bovendien geeft het aanspannen van de bekkenbodemspieren geen duidelijk zichtbare beweging. Hierdoor kan het lastig zijn om vast te stellen of je het aanspannen en loslaten echt goed doet.
Voelen van de bekkenbodemspieren
Om kennis te kunnen maken met je bekkenbodem wordt gestart met de buikademhaling.
Zorg dat je ontspannen ligt of zit en leg je handen op je buik en adem ontspannen naar de buik toe. Voel dat de buik opbolt bij inademen en bij uitademen weer terug veert. Dit
zelfde gebeurt in de bekkenbodem. Bij inademen daalt de bekkenbodem en bij uitademen veert de bekkenbodem weer terug. Dit is een kleine beweging.
Zodra je de bekkenbodem goed voelt kun je starten met het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem, dit mag al in het kraambed (starten kan vanaf 4 dagen na de bevalling). Het aanspannen van de bekkenbodem betekent het samenknijpen en naar binnen trekken van de spieren rondom de plasbuis, vagina en anus (alsof je een windje of je plas ophoudt).
Loslaten is essentieel
Het is belangrijk dat je doorademt en de buik, billen en benen ontspannen blijven. Let op dat je je bekkenbodemspier ook kan laten ontspannen. Als je pijn ervaart span je ongemerkt wellicht de buik, bil en bekkenbodemspieren al aan. Ga je daarnaast nog extra trainen dan heb je kans op een gespannen bekkenbodemspier, waardoor je klachten kan krijgen.
Maak bij twijfel over de werking en het aan en ontspannen van de bekkenbodem een afspraak bij de bekkenfysiotherapeut. Wij kunnen je op weg helpen om weer goed te herstellen.