Klachten in de eerste 6 weken na de bevalling?

Bekkenbodem pijn door litteken en/of hechtingen

 

Zwaar en beurs gevoel 

Door het persen kan er stuwing ontstaan in het gebied tussen de anus en de vagina, wat tot een zwelling kan leiden na je bevalling. Ook hechtingen kunnen in het begin leiden tot zwelling. Soms voelen je schaamlippen ook erg gezwollen aan. 

 

Advies:

  • Eventueel litteken regelmatig afspoelen met warm water. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de wond. Daarna voorzichtig droogdeppen. 
  • Tijdens plassen lauwwarm water langs de hechtingen laten lopen met behulp van een bidon of maatbeker. Zo wordt de zure urine verdund en voelt het plassen minder schrijnend aan. Onder de douche plassen kan ook. 
  • Bij pijn kunnen ijskompressen verlichting geven. Tip: Kraamverband door midden knippen, vervolgens onder de kraan vochtig maken, in boterhamzakje en in de vriezer.
  • Vaak wordt geadviseerd om op een ringvormige band te gaan zitten om de zwelling tegen te gaan, maar hierdoor rek je de bekkenbodem iets uit, wat weer pijn geeft. 
    Zitten op een zacht stevig kussentje is beter. Dit geeft tegendruk en steun aan de bekkenbodem. 

Geen gevoel in onderbuik en/of bekkenbodem 

Door het persen en de druk op de bekkenbodem en de structuren (plasbuis, blaas en endeldarm) die daar doorheen lopen kan er na de bevalling tijdelijk een veranderd gevoel zijn in het bekkenbodem gebied. Hierdoor kun je soms niet goed het signaal van een volle blaas en/of darmen herkennen. 

 

Advies:  

Let goed op het toiletgedrag voor plassen en ontlasten. Ga om de twee tot drie uur naar de wc. Ook als je geen aandrang voelt. Dit om de blaasreflexen goed te stimuleren. 

 

Plassen, urineverlies, moeilijk kunnen plassen, pijn bij plassen

De eerste dagen na de bevalling is het dikwijls moeilijk om te plassen, omdat het weefsel rond de urinebuis vaak wat opgezwollen is en de blaasspier onder invloed van hormonen slapper is geworden. De blaasspier knijpt dan minder goed hard samen. Het plassen zelf kan anders aanvoelen, doordat tijdens het persen de zenuwen die door de bekkenbodemspieren lopen wat gekneusd kunnen zijn. 

 

Urineverlies vlak na de bevalling komt geregeld voor. Meestal spontaan bij hoesten, niezen, lachen, maar ook bij opstaan, tillen of omdraaien in bed. Dit komt meestal doordat de bekkenbodemspieren tijdens de zwangerschap en persen onder druk hebben gestaan en wat gerekt zijn. De coordinatie van de bekkenbodemspieren is nog niet optimaal na de bevalling. 

 

Advies:

Ga om de twee tot drie uur naar de wc. Ook als je geen aandrang voelt. Dit om de blaasreflexen goed te stimuleren. Eventueel een kraan laten lopen om te stimuleren of je voeten op een koude ondergrond plaatsen. 

Als je plast, neem dan een rechte houding aan, voeten plat op de grond. Niet persen. En als je geplast hebt goed nakantelen van je bovenlijf naar voren en opzij. 

Tijdens plassen lauwwarm water langs je vagina laten lopen met behulp van een bidon of maatbeker. Zo wordt de zure urine verdund en voelt het plassen minder schrijnend aan. Onder de douche plassen kan ook. 

Als je verlies hebt op bepaalde (buikdrukverhogende) momenten, bijvoorbeeld opstaan/hoesten of niezen, probeer dan van te voren je bekkenbodemspieren aan te spannen om je plas op te houden. 

 

Windjes verlies, vaginale windjes

Door de rek van de bekkenbodemspieren kunnen de spieren vlak na de bevalling moeilijker de plasbuis en de anus afsluiten. Geregeld komt vaginale winderigheid voor. Licht verlies van lucht uit de vagina.

Met soms een plopgeluid. Deze klachten zijn vrijwel altijd tijdelijk en verdwijnen meestal vanzelf. 

 

Obstipatie, aambeien, angst voor persen

Meestal komt de ontlasting na een aantal dagen weer enigszins op gang. Dat komt doordat de darmen tijdens de bevalling zijn leegggeduwd en het weer even duurt voor de darmperistaltiek op gang komt. Door vochtverlies na de bevalling kan de ontlasting iets indikken en zo ontstaat hardere ontlasting. Dit kan wat gevoelig zijn bij de eerste keren ontlasten. Ook omdat het gebied rond de anus nog beurs kan zijn. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap en/of bevalling ook aambeien gekregen. Deze kunnen zeer gevoelig zijn tijdens ontlasten. Meestal gaat de obstipatie en de aambeien vanzelf over en hoef je geen angst voor ontlasten te hebben. Neem bij blijvende klachten wel even contact op met een bekkenfysiotherapeut. 

 

Advies 

  • Om de ontlasting soepel te houden, voldoende drinken. Dit is in de kraamweek zeker 2 liter. Daarnaast met regelmaat eten. Sowieso 3 x per dag. 
  • Bij aandrang voor ontlasting gewoon naar de wc gaan. Licht ingezakt zitten en ontspannen met een wat bolle rug. Voeten plat op de grond. Probeer niet te persen, maar juist rustig over je buik te ademen. Iets meedrukken mag, maar niet echt meepersen. 
  • Bij pijn tijdens ontlasten kan je soms met 2 vingers iets ondersteuning geven tussen de vagina en de anus (perineum). 
  • Aambeien (hemorroiden) 
  • Aambeien zijn trosvormige uitstulpinkjes uit de anus, gevuld met vocht of bloed of ingedroogd. Ze zorgen samen met de kringspier voor het afsluiten van de anus. Normaal blijven aambeien tijdens ontlasten in je darmkanaal. Maar door langdurig hard persen, bv bij obstipatie, kunnen ze naar buiten komen. Wanneer ze zich niet direct terugtrekken na het ontlasten noemen we ze aambeien. 

Advies

  • Obstipatie (harde ontlasting) voorkomen. Dus neem voldoende vezels, drinken 1,5-2 liter per dag, let op de juiste toilethouding en niet hard persen. 
  • Bij pijnlijke aambeien helpt een aambeienzalf goed. Deze verdoofd en zorgt dat de aambeien soms iets/of helemaal terugtrekken. 

 

Schouder-nekklachten 

Veel moeders staan na de bevalling volledig in het teken van de kleine en vergeten zichzelf nog wel eens.

Je lichaam is kwetsbaar en moet nog herstellen. Normaal gesproken is op je houding letten al belangrijk om klachten te voorkomen, maar in deze periode helemaal. Let dus op hoe je zit, tilt, beweegt. Zorg dat jij lekker zit tijdens het voeden. Niet onderuit gezakt, hangend op je stuit, of met je benen over elkaar zit. 

  

Advies :

Maxicosi drager (Cocobelt) is een aanrader. Maakt het dragen van je maxicosi een stuk lichter.