Zwangerschap en bekkenklachten

Bekkenpijn

Bekkenpijn is eigenlijk een overkoepelende term voor pijn op diverse plekken rondom het bekken. Tijdens de zwangerschap ontstaat er onder invloed van zwangerschapshormonen verweking in het gehele lichaam. Dit is functioneel. Hierdoor kan het bekken iets bewegen en samen met het samengaan van de fontanellen van je kindje kan je kindje door je bekken om geboren te worden. Dit hoeft dus geen probleem te zijn, want het is een natuurlijk proces. Je wordt iets leniger in je gewrichten (alsof je een zwakke enkel hebt). Het is voor het goede doel, de bevalling, maar hierdoor ben je ook kwetsbaarder. Door het zwaarder worden aan de voorzijde van je lichaam (door je zwangere buik) en het feit dat je makkelijker een verschuiving in je gewrichten kan krijgen ontstaat er soms bekkenpijn tijdens de zwangerschap. 


Als je daarnaast ook nog bepaalde zware werkzaamheden, sporten (bv paardrijden, zwemmen, turnen) beoefend of je lichaam assymmetrisch belast of overbelast heb je meer kans op het krijgen van bekkenpijn. De bekkenpijn wordt veroorzaakt door de voor het lichaam vreemde stand van je bekken. Deze treedt op bij een lichte verschuiving van een bekkenhelft of het heiligbeen. Onbewust wil het lichaam de nieuwe stand corrigeren. Spieren spannen en trekken aan het bekken. Dit kan vervolgens klachten geven.

Symptomen

Bekkenpijn kan zeer wisselend, maar ook continu aanwezig zijn.

De pijn kan zeurend maar soms scherp en stekend zijn.

 

En de pijn wisselt soms van plaats en sterkte:

  • Pijn voorzijde> Schaambeen
  • Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede.
  • Pijn links en/of rechts onder in de rug thv de 2 kuiltjes (SI gewrichten). Deze kan uitstralen in de bil, naar de lies, achterzijde bovenbeen en soms zelf onderbeen.
  • Pijn rond de stuit 

Schaambeen pijn (symfyse)

 

Het schaambot is de voorste verbinding in het bekken. De twee schaambeenderen worden met elkaar verbonden middels de symfyse. 

 

Symptomen

Schaambot pijn voel je meestal duidelijk  in het midden, ter hoogte van de schaamstreek. De pijn kan uitstralen naar 1 of beide zijden,  naar de buik en/of naar de lies. Het voelt alsof je in je kruis bent getrapt of dat er iets zwaars aan hangt. De pijn kan vermoeiend zijn en soms ineens stekend. 

 

Activiteiten waarbij je meer pijn kan ervaren:

  • Activiteiten waarbij je een been optilt. 
  • Opstaan, lopen, traplopen en omdraaien in bed geven de meeste klachten.  

 Oorzaak is in de meeste gevallen de instabiliteit en verweking tijdens je zwangerschap. 

 Hierdoor:  

  • Verandering van de stand van het bekken.  Disbalans van de 2 schaambeenderen. 
  • Door deze disbalans van het bekken, mogelijk trek en compensatie van de spieren die vastzitten aan je schaambot. Deze spieren proberen het bot terug te draaien en trekken hard aan de aanhechting op het schaambot. 
  • Compensatie van je lijf, anders bewegen tijdens je zwangerschap, waardoor bepaalde spieren meer activiteit moeten verrichten en kunnen gaan trekken aan je schaambeen. 

 

Lage rug - SI klachten

De volledige naam voor SI-gewrichten is Sacro-Iliacale gewrichten.  De gewrichten bevinden zich onderin de rug en vormen een verbinding tussen rug en benen. Het zijn de verbinding tussen heiligbeen en bekken (aan de achterzijde van het bekken). Ze zorgen voor de krachtsoverdracht tussen onder- en bovenlijf (soort van scharnierpunt) en worden dus constant zwaar belast. 

 

Oorzaak

Tijdens de zwangerschap wordt onder invloed van de hormonen het SI gewricht soepeler gemaakt. Dit is functioneel om te zorgen dat je kindje door je bekken geboren kan worden. Normaal is het SI gewricht zeer stug (maar maximaal 3 graden draai beweeglijkheid) en geeft het op deze manier stevigheid aan de wervelkolom en het bekken. Tijdens de zwangerschap is deze beweeglijker en daarnaast moet het meer dragen. Dit kan voor klachten zorgen. Het gewricht kan te instabiel zijn en/of uit balans raken (een verschuiving van de botdelen van het SI gewricht tov elkaar). 


 Symptomen

  • Rugpijn thv de kuiltjes in je onderrug (evt uitstralend naar bil en/of benen)
  • Pijnlijke lies
  • Pijnlijke bilspieren 
  • Pijn bij lopen, zitten, opstaan, bukken, omdraaien.

     

Bilklachten

 

De billen zitten aan de achterzijde van het bekken en worden gevormd door verschillende spieren. Deze spieren stabiliseren het bekken en geven beweging aan de heupen. 

 

 

 


 

 

Het piriformis syndroom is een veelgenoemde oorzaak van ischias: een uitstralende zenuwpijn in je bil of je been. Deze klachten worden ook wel eens aangezien voor een hernia. Maar dat is het dan niet.

 

 

 

 

 


Zwangerschaps ischias

 

De grote beenzenuw (nervus Ischiadicus) loopt van de rug, langs de bil en de achterkant van het been naar beneden tot onderin de voet. In de bil loopt de zenuw tussen de piriformis spier en het bot van het bekken. Ischias is een benaming van symptomen en zegt niets over de oorzaak van de pijn. 

 

Symptomen

  • Zeurende of stekende pijn. 
  • Verdoofd en/of branderig gevoel met evt spierzwakte en/of tintelingen.
  • Pijn in onderrug, bil en/of been. 
  • Trekkende spierpijn in bil en/of been
  • Tintelende benen

Oorzaak ischias 

Wanneer de bilspier (m. Piriformis) dusdanig heftig aanspant kan het druk uitoefenen op de onderliggende grote beenzenuw (de nervus Ischiadicus). Wanneer het bekken uit balans is kan de N. Ischiadicus beklemd raken tussen de M. Piriformis en het bekken. Andere mogelijke oorzaken van uitstraling in het been

Verkeerde stand van het bekken/SI gewricht kan ook uitstralende pijn geven die lijkt op ischias

Triggerpoints (spierknopen) in de lage rug/bekkenregio kunnen een uitstralende pijn geven in het been 

 

 

 

Stuitpijn (Coccygodynie)

 

Het stuitje (staartbeen/os coccygeus) is het botje wat helemaal onderaan de rug zit.

Dit botje zit met een klein gewrichtje vast aan het heiligbeen. Het stuitje kan een klein beetje heen en weer bewegen. Symptomen

  • Pijn in en/of rond de stuit, die soms uitstraald naar de zitbeenknobbels en de onderrug. 
  • Niet (lang) rechtop kunnen zitten.  
  • Pijnvrije houding zoeken (voorover of opzij).
  • Pijn tijdens fietsen en opstaan
  • Pijn bij opstaan 

Oorzaak

  • Val op stuit in verleden
  • Banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem die te hard aantrekken omdat er bv een disbalans in het bekken is. 
  • Eerder bevalling, waarbij de geboorte het stuitje mogelijk is geirriteerd/verschoven.  

 

Wanneer er pijnklachten in de stuit ontstaan dan verkrampen vaak de bekkenbodemspieren. De pijnklachten nemen toe wanneer deze verkramping langer blijft bestaan. Hierdoor kan het voorkomen dat er problemen ontstaan, bijvoorbeeld moeite met ontlasten of lage rugpijn.

 

Wat kunnen wij doen?

We doen eerst een intake en daarna lichamelijk onderzoek. 

Bij een eventuele scheefstand van het stuitje kunnen we middels een uitwendige  pijnvrije techniek het stuitje in balans brengen. Daarnaast is het belangrijk om de omliggende structuren te controleren om recidief te voorkomen. 

 

Oorzaak

Val op stuit in verleden

Banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem die te hard aantrekken omdat er bv een disbalans in het bekken is. 

Eerder bevalling, waarbij de geboorte het stuitje mogelijk is geirriteerd/verschoven.  

 

 


 

Wanneer er pijnklachten in de stuit ontstaan dan verkrampen vaak de bekkenbodemspieren. De pijnklachten nemen toe wanneer deze verkramping langer blijft bestaan. Hierdoor kan het voorkomen dat er problemen ontstaan, bijvoorbeeld moeite met ontlasten of lage rugpijn.

 

Wat kunnen wij doen?

We doen eerst een intake en daarna lichamelijk onderzoek. 

Bij een eventuele scheefstand van het stuitje kunnen we middels een uitwendige  pijnvrije techniek het stuitje in balans brengen. Daarnaast is het belangrijk om de omliggende structuren te controleren om recidief te voorkomen.